/// FISKEFARTØJER FRA SKAGEN ///    S.219 Ane Katrine - 5PEX


S.219 Ane Katrine


S.219 Ane Katrine

 
Fartøjets Nr S.219
og Navn Ane Katrine

Kaldesignal 5PEX

Ejer / Reder Børge Christensen
Adresse
Hjemsted Skagen
År 1982

Motor Caterpiller
HK 245
Knob
Bruttoton 19,62
Nettoton
Længde
Bredde
Dybgående
Værft Andersen og Ferdinansen
By Gilleleje
Byggeår 1938

Salg-Forlis Forlist 29/3-1984 Trukket i dybet, da den nybyggede vesttyske ubåd Simpson gik i kutterens trawl
År 1984

Beskrivelse:

Hækbygget Kutter bygget af Eg og Bøg .

Fiskeri Nordsøen, Østersøen og Kattegat med Bundtravl

Børge Christensen 100 %
Skagens Avis 30/3-1984.

Tre Skagen-fiskere mistede livet i Skagerrak i går. På få sekunder blev deres kutter, den 19,62 BRT store »Ane Kathrine« trukket i dybet, da den nybyggede vesttyske ubåd Simpson gik i kutterens trawl på 75 favne vand.
De omkomne er Ane Kathrines ejer, den 46årige fiskeskipper Børge Christensen, Stuhrsvej 18, fisker Christian Svenning Hansen, 51 år, Markvej 26, og Lars Diget Jørgensen, 22 år, Hedevænget 6.
Den tragiske ulykke skete kl. 09.30. Ane Kathrine var sammen med andre Skagen-både på hummerfiskeri på den traditionelle fiskeplads, som samtidig på grund af den store vanddybde er udstukket, som et af de områder, hvor det vesttyske Howaldts-Werke af de danske myndigheder har fået tilladelse til prøvesejladser med ubåde.

Det var en sådan prøvesejlads »Simpson« med kaptajn Holger Berndt som chef var på i går, ledsaget af forsyningsskibet »Pegasus ll af Kiel. »Simpson« var neddykket og sejler typisk med hastigheder mellem 5 og 9 knob, men kan neddykket skyde 22 knob.

Sådanne prøvesejladser har stået på i 14 år uden uheld, og kaptajn Holger Berndt og hans besætning har været med i hovedparten af årene, hvor prøvesejladserne af nybyggede ubåde har haft Skagen Havn som base.

Det er derfor uforståeligt, at gårsdagens katastrofe kunne ske. Den blev observeret fra Skagen-kutteren Dianae, hvor fiskeskipper Poul Vårmark så Ane Kathrine lægge sig på siden og forsvinde under havoverfladen. Han slog straks alarm over Skagen Radio, da opkald til Ane Kathrine« ikke blev besvaret .

En halv snes Skagen-kuttere, en redningshelikopter fra Flyvestation Aalborg, den danske motortorpedobåd Bredal og den britiske fregat Aretllusa, der har helikopter ombord, indledte straks en storstilet eftersøgning af de tre besætningsmedlemmer, men det var forgæves. Også redningssskibet Nordjylland var sat ind i eftersøgningen, ligeledes Simpson dykkede ud og sammen med Pegasus tog del i eftersøgningen. Det lykkedes kun at finde vraggods, kasser og en træskostøvle samt en redningskrans fra Ane Kathrine. Da eftersøgningen blev afblæst ved mørkets frembrud vendte skibene tilbage til Skagen.

Hvordan?

Det spørgsmål alle stillede sig på havnen i aftes var.: Hvordan kunne ulykken ske, uden at ubådsbesætningen blev klar over, at noget var. galt?

Med. så tydelige slidmærker efter wirer på tårnet, synes det en gåde, at besætningen intet har kunnet høre. Men danske ubådsofficerer siger, at man i en neddykket ubåd kun sjældent kan høre, hvis tårnet rammer noget. Er det derimod selve skroget er man ikke i tvivl inde i ubåden.

Kaptajn Holger Berndt og hans besætning har efter, hvad vi erfaret, forklaret det danske politi, at man intet har hørt ombord i Simpson, men først blev klar over tragedien, da man dykkede ud.

¨

  Skipper: Børge Christensen
Stuhrsvej 18

 




Den vesttyske ubåd Simpson havde tydelige mærker efter ulykken

Untitled
Nr Fartøjets Navn Tidligere ejer År Vis Kaldesignal
S.219 Ane Katrine Børge Christensen 1982 5PEX
S.219 Ane Katrine Thomas Christensen 1938 5PEX



Caterpiller



Databasen er sidst opdateret 25-10-2013 af Jens Frederik Hjermitslev

Webmaster Jimmy Romanowski Copyright © 24-01-2003 Snumre.dk